Verslag van het ISST congres in Kopenhagen

ISST Inspire Biennial Conference - 16 – 18 juni, 2022 - Kopenhagen - #INSPIRE2022CPH 

Van 16 tot 18 juni vond het internationale schematherapie congres plaats in Kopenhagen met als thema: Reinventing the Therapeutic Relationship. Er waren drie dagen vol presentaties van wetenschappelijke data, keynotes, workshops, skills classes en symposia. Inspirerende bijeenkomsten met sprekers van over de hele wereld, waaronder een grote delegatie Nederlandse sprekers: Arnoud Arntz, Remco van der Wijngaard, Hannie van Genderen, Julie Krans, Hélène Bögels, Marjolein van Wijk-Herbrink, David Bernstein, Theodoor de Kraker, Truus Kersten, Bernardo van Doren, Martine Daniels, Jet Alberts, Katinka de Boer, Birre van den Heuvel, Heleen Grandia, Rosi Reubsaet, Judith van Hommerig, Michiel van Vreeswijk, Michiel Boog, Judith Hollands, Guido Sijbers en Klaartje van Hest. Speciale vermelding verdient in dit licht Marit Kool; zij ontving de ISST early career researcher award voor haar onderzoek naar de optimale psychotherapie dosering bij cliënten met co-morbide depressie en persoonlijkheidsstoornis. Marit gefeliciteerd! 

Binnen schematherapie speelt de therapeutische relatie een enorm belangrijke rol in het veranderingsproces van de cliënt. Er vonden verschillende sessies plaats waarbij de therapeutische relatie expliciet aan bod is gekomen. Eén van de thema’s hierin was dat empathie noodzakelijk maar niet voldoende is, krachtig samengevat als: don’t be nice, be real, en wat therapeuten nodig hebben om vanuit deze echtheid te werken (Behary en Farell). De waarde van zelfonthulling en het tonen van kwetsbaarheid door de therapeut kwam herhaaldelijk naar voren, geëmotioneerd verwoord door een per video-verbinding aanwezige uitbehandelde forensische cliënt (Bernstein & Kersten).  

Dat schematherapie een integratieve therapie is kwam naar voren in theoretische verbanden met andere referentiekaders, zoals in: 

  • Een workshop over the four dialogues (Kellogg) een techniek vanuit de Voice Dialoque methodiek;  
  • Het toepassen van schematherapeutische technieken binnen bijvoorbeeld CGT, werkend vanuit emotionele basisbehoeften (Rafaeli);  
  • Het combineren van EMDR en SFT casusconceptualisatie (Lee). 

Daarnaast werden er inspirerende suggesties gedaan op basis van wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring: 

  • Start pas met rescripten als cliënt in een hotspot zit, grijp dus niet te vroeg in (Arntz); 
  • Combineer technieken uit de drie kanalen: voelen, denken en doen; 
  • Pas (positieve) toekomst imaginaties toe en gebruik een upward arrow richting een behoefte (onder andere Bernstein, Zangwill en Karaosmanoglu); 
  • Oudermodi hoeven niet (altijd) noodzakelijk weggestuurd te worden, onderhandeling kan een passende interventie zijn.  

Discussie was er ook. Bijvoorbeeld over het behoeften model van Dweck en het modusmodel, vereenvoudigd geconceptualiseerd (Roedinger). Hier is zeker het laatste woord nog niet over gezegd en gepubliceerd. 

Terugkijkend op drie intensieve dagen overheerst een gevoel van verbinding met schematherapeuten uit alle windstreken werkend vanuit dezelfde beginselen. 

6 - plaatje - 1 - bij ISST congres Kopenhagen

6 - plaatje - 2 - bij ISST congres Kopenhagen