Schematherapie en diversiteit (en de samenvatting van een mooie podcast)

Over diversiteit valt genoeg te schrijven. Er zijn veel onderwerpen die relevant zijn binnen een behandeling met schematherapie, denk aan: cultuursensitief behandelen, omgaan met minderheidsstress of intergenerationeel trauma. Vandaar dat we dit onderwerp graag onder de aandacht willen brengen vanuit de commissie Voorlichting en Communicatie. Heb jij ervaring met dit onderwerp die je wil delen of heb je eventueel interesse in het oprichten van een Special Interest Group rondom dit thema? Neem dan contact met ons op of met de commissie Kwaliteit en Wetenschap via: https://www.schematherapie.nl/professionals/sig-informatie.  
 
Cultuursensitief behandelen 
 
Hoe kun je binnen een schematherapiebehandeling cultuur sensitief behandelen?  
 
In episode 13 van de podcast ‘What’s the schemata?’ voeren Rob Brockman en Chris Hayes een gesprek met Jeffrey Young over onder andere de bejegening van de straffende ouder. Hierbij stellen ze de vraag of geïnternaliseerde culturele normen ook bijdragen aan de vorming van de oudermodi. Volgens Young gebeurt dit voornamelijk via de ouders, maar kan er wel een noodzaak zijn om te kijken hoe je interventies aan laat sluiten op een bejegening die passend is binnen een cultuur. Het gesprek wat hierop volgt geeft waardevolle handvatten voor de dagelijkse praktijk. Hieronder volgt een samenvatting van de tips, maar luister vooral naar de hele podcast!  
 
Uitgangspunten:  
De ervaring leert dat de basis van schematherapie, zoals de noodzaak dat er voldaan wordt aan basisbehoeften, de modi en de schema’s zoals geïdentificeerd door Young, herkend worden in verschillende landen. Wel valt op dat er een verschil is per land en of cultuur op welke schema’s er doorgaans het hoogst gescoord wordt.  
Sommige schema’s lijken binnen een culturele context te worden doorgegeven, zoals bijvoorbeeld in sommige delen van Nederland 'emotionele geremdheid', maar de wijze waarop ouders deze cultuur vertalen bepaalt de mate waarin iemand zich met deze cultuur vereenzelvigd.  
Schematherapie sluit goed aan bij het werken met diverse culturele achtergronden doordat er uitgebreid bij iemands geschiedenis wordt stilgestaan om tot een casusconceptualisatie te komen. Op deze manier kan goed aansluiting gevonden worden bij het verhaal van de cliënt.  
 
Advies voor de behandeling: 
Wanneer je niet bekend bent met een bepaalde cultuur en je erachter wil komen of de opvoeding die je cliënt heeft gekregen passend is binnen de cultuur van je cliënt, vraag dan naar overeenkomsten en verschillen met gezinnen van vrienden, kennissen met dezelfde culturele achtergrond of met een vergelijkbare opvoeding. Wanneer je cliënt hier niet direct antwoord op kan geven zou het een interessante opdracht kunnen zijn om eens rond te vragen.  
Wees nieuwsgierig! Gebruik de casusconceptualisatie als de uitgelezen kans om je met een nieuwsgierige en respectvolle houding te verdiepen in de culturele achtergrond van je cliënt. Zo krijg je zicht op wat kan helpen bij hoe je interventies of technieken zou kunnen inzetten (bijvoorbeeld of het passend is dat jij als therapeut de ouders zou kunnen aanspreken of dat dit beter door een hooggeplaatst figuur in de gemeenschap gedaan kan worden).  
Culturen veranderen in de tijd en door migratie. Dit betekent dat het soms ook nodig is om je te verdiepen in de subcultuur waar iemand deel van uitmaakt of het nu een generatie eerder, later of zelfs parallel is aan die van jezelf. Jeffrey geeft als voorbeeld een cliënt die het grootste deel van zijn dag doorbracht in multiplayergames.  
 
De hele podcast kan je terugluisteren via deze website:  
https://www.schematherapytraining.com/podcast-whats-the-schemata/2021/1/31/episode-13-jeff-young-interview-part-2  
 
Door: Heleen Grandia, supervisor schematherapie en Malika Bahija, aspirant lid