Ontdek de kracht van positieve schema’s en help mee aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek!

Positieve schema’s, ook wel bekend als early adaptive schemas, krijgen steeds meer aandacht binnen schematherapie. Waar vaak de focus ligt op negatieve, maladaptieve schema’s, biedt het werken met positieve schema’s een aanvullende benadering. Deze schema’s bestaan uit patronen van emoties, gedachten en lichamelijke sensaties die ontstaan wanneer emotionele basisbehoeften in de jeugd worden vervuld. Ze vormen de gezonde, sterke kanten van een persoon en kunnen een belangrijke rol spelen in het herstelproces. 

Waarom positieve schema’s belangrijk zijn

Hoewel veel behandelingen gericht zijn op het verminderen van maladaptieve schema’s, weten we uit onderzoek dat dit niet automatisch leidt tot een versterking van positieve schema’s. Juist daarom is het essentieel om deze gezonde patronen bewust te (her)activeren en te versterken. Positieve schema’s helpen mensen om zichzelf positiever te zien, zelfvertrouwen op te bouwen en kracht te putten uit hun gezonde kanten. Bovendien kunnen ze nieuwe perspectieven bieden in behandelingen die vastlopen. 

Positieve schema’s zijn ingedeeld in vier domeinen: 

  1. Gezonde autonomie en functioneren: Gezonde grenzen/ontwikkeld zelf, stabiele hechting, gezonde zelfverzekerdheid/competentie; 
  2. Verbinding en acceptatie: Voldoen aan emotionele behoefte, openheid en spontaniteit, sociale verbondenheid, gezonde mate van eigenbelang/ zelfzorg; 
  3. Gezonde en realistische standaarden: Realistische verwachtingen, rekening kunnen houden met anderen, zelfcompassie, zelfgerichtheid en basale gezondheid en veiligheid/optimisme; 
  4. Realistische grenzen: Succes, gezonde zelfcontrole/zelfdiscipline. 

Samen geven deze schema’s inzicht in hoe mensen gezonde relaties aangaan met zichzelf en anderen. Ze helpen cliënten te ontdekken waar hun kracht ligt en hoe deze verder ontwikkeld kunnen worden. 

Over het onderzoek

Om positieve schema’s te meten, is een vragenlijst ontwikkeld, de Young Positive Schema Questionnaire (YPSQ). De originele Engelstalige vragenlijst is al gevalideerd, voornamelijk in de algemene bevolking (Louis et al., 2018, 2022). Recent is de vragenlijst ook vertaald naar Nederlands én gevalideerd in de algemene bevolking. De volgende belangrijke stap is de vragenlijst te valideren voor de doelgroep waarvoor hij is bedoeld: mensen met persoonlijkheidsproblematiek. 

De studie wordt uitgevoerd door GGz Breburg, de Universiteit van Tilburg en de Vereniging voor Schematherapie en heeft als doel om psychotherapeuten te ondersteunen in hun werk met een betrouwbare en doelgerichte tool. 

Wat biedt deelname jouw cliënten? 

  • Een terugkoppeling van hun resultaten: de YPSQ, de YSQ-S3 (schema’s) en de SMI (modi); 
  • Inzicht in hun eigen sterke, gezonde kanten die vaak minder expliciet naar voren komen in standaard behandelingen; 
  • De kans om actief bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en de verbetering van behandelingen. 

Deelname duurt ongeveer 90 minuten en cliënten kunnen tussendoor pauzeren. Het onderzoek is laagdrempelig en vraagt alleen een open houding en nieuwsgierigheid. Deelnemers moeten Nederlands spreken en 18 jaar of ouder zijn. 

Hoe kun je meedoen?

Als behandelaar kun je je cliënten eenvoudig informeren over dit onderzoek. Deel de link of QR-code waarmee zij meer informatie ontvangen en zich kunnen aanmelden. Deze kans is een unieke mogelijkheid voor cliënten om niet alleen meer inzicht te krijgen in zichzelf, maar ook een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van psychotherapie! 

Klik op de link of scan de QR-code voor meer informatie en deelname. Of neem contact op met de onderzoeker: l.vandonzel@ggzbreburg.nl

Afbeelding1.png

positieve schema's schematherapie.png