Interview met Hellen Hornsveld: onze nieuwe voorzitter

Je bent nu interim-voorzitter van de VSt. Hoe ben je hier terecht gekomen? 

Ja goede vraag. Ik was 5 jaar secretaris en dat wilde ik graag nog 1 jaar doen; dan waren mijn twee termijnen van 3 jaar vol. Maar Marjon Nadort wilde als voorzitter graag stoppen en Remco van der Wijngaart wilde het wel graag overnemen, maar liever pas over een jaar. Bovendien zou het bestuur met Remco erbij wel uit heel veel nieuwe mensen bestaan. Het is goed dat er nog een tijdje een ‘oudgediende’ in het bestuur zit. En dat ben ik dus nu. Met veel plezier ben ik het komend jaar dus interim-voorzitter.

Waar ben je al trots op, kijkend naar de vereniging? Welke complimenten heb je daarbij voor je voorgangers Marjon Nadort en Marleen Rijkeboer?

Ik ben trots op iedereen die bijdraagt aan goede schematherapie, dat zijn de behandelaren, onderzoekers, docenten, auteurs van nieuwe boeken, enzovoort. Allemaal dragen ze bij aan de doelstellingen van de VSt: de bevordering van kwalitatief goede schematherapie. De verdienste van mijn voorgangers is dat ze als voorzitter een zeer positieve sfeer binnen de vereniging wisten te creëren. Daardoor is er volop interactie, groeit de VSt snel en staat schematherapie in Nederland goed op de kaart. Hoogtepunten daarbij zijn natuurlijk de landelijke congressen. Enorm succesvol. Afgelopen keer waren er meer bijdragen en meer deelnemers dan ooit.

Welke voornemens heb je in deze nieuwe rol?

Ik ga natuurlijk als ‘interim’ geen grote dingen doen. Ik zou heel tevreden zijn als de vier vacatures die er nu nog open staan, goed worden opgevuld met enthousiaste mensen, die we goed kunnen inwerken. Het bestuur bestaat nu uit jonge mensen, een goed team. De schematherapeuten van het eerste uur gaan ongeveer met pensioen. Ik wil vooral de continuïteit waarborgen. Dat iedereen dit werk met plezier doet. Ook onze contacten binnen de Koepel met de VGCt en de VEN voortzetten; er gaat veel veranderen, ook met de nieuwe beroepenstructuur. Verder verkoopt schematherapie vooral zichzelf. We moeten die groei gewoon goed blijven bijhouden. Professionaliseren waar nodig.

Wat geeft jou plezier in deze rol en waar laad je je aan op tussendoor?

Ik ben vroeger veel bezig geweest met wetenschappelijk onderzoek. Daarna veel met lesgegeven. Op dit moment geeft het werk als behandelaar me het meeste plezier. Zoals we bij de VSt zo mooi zeggen: Beter worden in mijn vak, dat vind ik nog steeds leuk, hoe schematherapie past met CGT en EMDR; het is alsof ik het steeds beter snap en zie hoe het in elkaar past. Als ik niet werk, ben ik graag buiten, liefst met vrienden of familie: hardlopen, tennissen, tuinieren, kamperen.

Tot slot: Wat maakt schematherapie zo'n mooi behandelkader naar jouw smaak?

Door mijn EMDR-achtergrond hecht ik veel waarde aan het behandelen van trauma’s, grote en kleine ontwrichtende ervaringen die hun sporen hebben nagelaten in de persoon met klachten. Schematherapie doet dat ook. Ik vind vooral de casusconceptualisatie mooi; het is een kapstok waar je je psycho-educatie aan kunt ophangen. Hierdoor begrijpen mensen zichzelf beter, niet alleen hun kwetsbaarheden, maar ook hoe ze daar later mee omgegaan zijn, en hoe dat hun herstel in de weg kan zitten. Heel passend voor de doelgroep. Het mag wat mij betreft nog traumagerichter: zo snel mogelijk beginnen met Imaginaire Rescripting (of EMDR of Historisch Rollenspel). Dat is de beste manier om de Kindmodi te bereiken en de Gezonde Volwassene te versterken.

Korte biografie

Hellen Hornsveld.jpgHellen Hornsveld is GZ-psycholoog en supervisor VSt en ISST. Ook is zij EMDR Europe supervisor en trainer. Zij geeft (schema)therapie in een eigen praktijk te Utrecht, voornamelijk aan patiënten met vroegkinderlijke traumatisering en persoonlijkheidsproblematiek. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar angst, paniek en hyperventilatie. Nog steeds heeft zij veel affiniteit met onderzoek.

Sinds 2017 is Hellen actief binnen het bestuur van de VSt, als secretaris en als portefeuillehouder Voorlichting & Communicatie. Zij was betrokken bij de oprichting van de Vereniging EMDR Nederland in 2003 en heeft zich sindsdien ingezet als bestuurslid, gevolgd door lidmaatschap van diverse commissies. Met lesgeven heeft zij veel ervaring: als docent op de Universiteit Utrecht en later bij diverse andere instellingen en als zelfstandig ondernemer.