Masterclass Werken met modi (Arnoldi Opleidingen)

Cursusduur 2 aaneengesloten lesdagen van 9.30 - 12.30 en van 13.30 - 16.45 uur
Cursusdata 1-2 juni 2021, inclusief overnachting
Cursuslocatie Conferentiecentrum De Poort in Groesbeek
Studiebelasting 25 uur inclusief voorbereiding en toets / contacturen: 12,5 uur
Deelnameprijs € 550 - inclusief cursusmateriaal, 2x lunch, 1x diner, 1x overnachting en 1x ontbijt. Exclusief aan te schaffen boeken.
Deze prijs is vrijgesteld van BTW in verband met CRKBO registratie.
Aantal deelnemers maximaal 14
Docent Josje Arnoldi

Werken met modi & de stoelentechniek

Het modusmodel uit de schematherapie is een respectvol transdiagnostisch model wat de therapeut houvast kan bieden bij het werken met mensen met complexe problematiek. Een modus is een emotionele toestand of een deel van het zelf dat tijdelijk iemands gedachten, gevoel en gedrag domineert. Recent onderzoek laat zien dat de Gezonde Volwassene en het Kwetsbare Kind centraal lijken te staan bij veranderingsprocessen en vooruitgang in de therapie. Het onderscheiden van de verschillende modi en het hier gericht op kunnen intervenieëren is dan ook essentieel om een (schema)therapie effectief te laten verlopen.

De stoelentechniek is een krachtige experiëntiële interventie om te werken met modi. Door de verschillende modi op een aparte stoel te plaatsen kunnen ze duidelijk van elkaar worden onderscheiden, zodat identificatie met disfunctionele modi kan worden verminderd en gezonde modi kunnen groeien. Wanneer je de stoelentechniek en de bijbehorende manier van observeren en denken goed in de vingers hebt, helpt dit je gedurende de hele therapie om te werken met modi en snel(ler) tot de kern te komen.

Inhoud van de cursus

In deze 2-daagse masterclass raak je vertrouwd met het werken met modi en leer je hoe je de stoelentechniek hier op verschillende manieren bij kunt inzetten. De nadruk ligt op veel zelf oefenen en ervaren.

Deze masterclass is bedoeld voor cursisten die reeds bekend zijn met het modusmodel en de stoelentechniek. Er zal dan ook ingegaan worden op een verdere verdieping, specialistische toepassingen en mogelijke valkuilen. Tevens zal er aandacht worden besteed aan de rol van mindfulness en zelfcompassie om op een gezonde en wijze manier om te gaan met innerlijke patronen, oncomfortabele gevoelens, kwetsbaarheid en onderliggende behoeften.

In deze cursus zal aandacht worden besteed aan:

  • korte herhaling en verdieping theorie modusmodel en stoelentechniek
  • diagnostisch werken met modi
  • veranderingsgericht werken met modi
  • werken met modi in de therapeutische relatie
  • aandacht voor eigen modi en valkuilen
  • mildheid en zelfcompassie naar innerlijke patronen

Werkwijze

De cursus omvat

  • korte theoretische en praktijkgerichte uitleg
  • demonstraties door docent en middels videofragmenten
  • veel oefenen van vaardigheden door middel van praktische oefeningen en rollenspel
  • casuïstiek bespreken

Doelstelling

Na afloop van de cursus zijn de deelnemers bekend met het modusmodel uit schematherapie. Zij zijn in staat modi te herkennen en er op diverse manieren mee te werken. Ze kunnen de stoelentechniek toepassen in het kader van diagnostiek, veranderingsgerichte interventies en ermee werken in de therapeutische relatie.

Doelgroep en vooropleidingseisen

Deze masterclass is bedoeld voor (gz-)psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters, die werken met cliënten met persoonlijkheidsstoornissen en/of hardnekkige stemmings- en angststoornissen en al een geaccrediteerde basiscursus schematherapie hebben gevolgd.

Toetsing

Niet van toepassing.

Literatuur

Ter voorbereiding op de cursus kun je de literatuur over het modusmodel en de meerstoelentechniek uit de vorige cursus(sen) die je hebt gevolgd nog eens herhalen.

Aan te schaffen / in bezit te hebben literatuur:

  • Arntz, A & G.Jacob. (2012) Schematherapie, een praktische handleiding. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN 9789057123542.

Overige literatuur zal worden aangeleverd.

Accreditatie

De volgende accreditaties zijn toegekend:

  • VGCt : nascholing herregistratie (12 punten)
  • FGzPt : herregistratie KP (12 punten)
Datum en tijdstip:
2021-06-01T00:00:00 2021-06-02T00:00:00
Locatie:
Conferentiecentrum De Poort
Adres:

Groesbeek
Aanmeldperiode: