Algemene Ledenvergadering + workshop "Doorbreek je patronen als (schema)therapeut in vijf stappen"

Op vrijdag 15 maart 2024 organiseert de Vereniging voor Schematherapie (VSt):
  • Supervisorenbijeenkomst 'Over de grenzen' doorDavid Bernstein (klik HIER voor meer informatie)
  • Algemene Ledenvergadering (ALV)
  • Workshop 'Doorbreek je patronen als (schema)therapeut in vijf stappen' door Hannie van Genderen
    Lees hieronder voor meer informatie.
Deze dag wordt georganiseerd bij De Witte VoschOudegracht 46 in Utrecht.
Kom je ook? Je vindt de 'aanmeldknop' onderaan deze pagina.
  
 
Programma
 
09.00 uur : Ontvangst deelnemers supervisorenbijeenkomst 
09.30 uur : Aanvang supervisorenbijeenkomst 
12.30 uur : Afsluiting supervisorenbijeenkomst 
12.45 uur : Lunch voor deelnemers supervisorenbijeeenkomst
13.30 uur : Ontvangst deelnemers ALV en workshop
14.00 uur : Aanvang ALV
15.00 uur : Pauze
15.15 uur Aanvang workshop
17.15 ur : Afsluiting en borrel

Aanmelden en kosten
Aanmelden kan via onderstaande button.

Kosten

Algemene Ledenvergadering €  0,00
Algemene Ledenvergadering én workshop € 0,00
Workshop (zonder ALV) € 25,00

Inschrijven is alleen mogelijk voor leden van de vereniging. Wil je lid worden van de VSt? Kijk dan op de website voor meer informatie over het lidmaatschap. Heb je vragen over het lidmaatschap? Stuur dan een mail naar info@schematherapie.nl

Accreditatie: aangevraagd bij VGCt en VSt

Doorbreek je patronen als (schema)therapeut in vijf stappen
Hannie van Genderen

Wij hebben allemaal patronen. Therapeuten dus ook. Jij hebt waarschijnlijk ook onvervulde basisbehoeften en schema's, die je ogenschijnlijk geschikt maken voor je vak, maar die ook zouden kunnen leiden tot uitputting of zelfs een burn-out.
Je bent misschien niet zoveel tekortgekomen als je cliënten dus je valkuilen en modi zijn minder sterk ontwikkeld. Maar iedereen loopt wel eens tegen zichzelf op in een behandeling van een moeilijke cliënt. Wat herken je? Hoge eisen, Zelfopoffering en Emotionele verwaarlozing? Mislukking of Rechtvaardigheid? Wat is je coping stijl en welke modi steken soms bij jou de kop op?
Wanneer handel je te veel vanuit je Pleaser en durf je een cliënt niet te confronteren? Wanneer ga je, onder invloed van je Kritische kant, te lang door met een cliënt die te moeilijk voor je is? Waarom vraag je geen hulp aan collega’s?

Om gezond volwassen door het leven te gaan is het nodig zicht te hebben op je eigen patronen. Recente ontwikkelingen op het gebied van de theorie van schematherapie bieden ons daarbij nieuwe taal, nieuwe woorden voor onvervulde basisbehoeften, schema’s en modi.
Jouw Gezonde Volwassene heeft vaardigheden om die patronen zelf te veranderen. Dat is feitelijk wat we onze cliënten proberen te leren in therapie, met name in de laatste fase. Maar passen we die lessen eigenlijk wel voldoende toe op onszelf? Waarom schiet het toepassen ervan maar al te vaak erbij in, omdat we het allemaal te druk daarvoor voor hebben? Welke modus is dat? Veranderen is niet zo makkelijk. Je kunt natuurlijk een leertherapeut zoeken, maar probeer eerst eens zelf stappen te zetten om je patronen te doorbreken.

In deze workshop leer je hoe je in vijf stappen je patronen kunt doorbreken. Je begint met identificeren van de relevante basisbehoeften schema's en modi. We gaan eerst in op de nieuwe theorie over basisbehoeften, schema’s en modi om tastbaar voor jezelf te maken waar je tegenaan loopt.
Vervolgens demonstreren wij een simpele maar doeltreffende strategie om die basisbehoeften te vervullen door je eigen gezonde volwassene in te schakelen om je eigen kwetsbare kind te steunen.

  • Arntz, A., Rijkeboer, M., Chan, E., Fassbinder, E. Karaosmanoglu, A., Lee, C.W., & Panzeri, M. (2021). Towards a Reformulated Theory Underlying Schema Therapy: Position Paper of an International Workgroup. Cognitive Therapy and Research, 45, 1007-1020. https://doi.org/10.1007/s10608-021-10209-5
  • Genderen, H. van, (2023). Doorbreek je patronen in vijf stappen, Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Wijngaart, R. van der (2022). Stoelentechniek, theorie en praktijk, Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

 

Datum en tijdstip:
2024-03-15T00:00:00 2024-03-15T00:00:00
Locatie:
De Witte Vosch
Adres:
Oudegracht 46
Utrecht
Aanmeldperiode: