Supervisorenbijeenkomst

IMG-20220930-supervisoren.jpg

Op 16 september 2022 was het dan eindelijk zover en ging de bijeenkomst voor supervisoren, na twee afzeggingen vanwege Covid, eindelijk door! Het was een gedenkwaardig moment, om met ruim 100 supervisoren Schematherapie aan de slag te gaan rondom het thema empathisch confronteren. Voorzitter Simone Walhout onderstreepte het gelijkwaardige karakter van alle aanwezigen en nodigde iedereen uit om mee te denken en zich te laten inspireren voor een eigen workshop op een volgende bijeenkomst.

 

Joost Beek praatte ons, als portefeuillehouder Accreditatie en Registratie, bij over relevante wijzigingen in het reglement. Vervolgens begon het ervaringsgerichte gedeelte met twee workshops.

Supervisoren 02.jpgEen workshop, verzorgd door commissie-leden Edith Mei Ling Tjoa en Rosi Reubsaet, belichtte de ratingscale STCS-I-1. Deze lijst is een belangrijk element in het competentiegerichte opleiden. Het is echter geen makkelijke lijst in het gebruik. Hoe ga je om met de ‘ratings’ die je kunt toekennen? En wat als je verschilt van mening met je supervisant? Hoe kom je tot leerdoelen, op grond van de gescoorde items? Bij het oefenen kwamen diverse stijlen, gebruiksmogelijkheden en aandachtspunten naar voren.

IMG-20220930-workshop.jpg


In de andere workshop richtten Judith Vanhommerig en Jet Albers, ook beiden lid van de supervisoren-commissie, zich op empathische confrontatie en parallelprocessen. Gevoelens en gebeurtenissen in de relatie tussen supervisor en supervisant kunnen iets zeggen over gevoelens en gebeurtenissen in de relatie tussen de supervisant en diens cliënt. Een empathische confrontatie hiermee, van de supervisor naar de supervisant, helpt de supervisant te reflecteren op de interactie met zijn supervisor én met zijn cliënt. Vervolgens kan de supervisant dit toepassen in zijn sessies met cliënten en zo ervaring op doen met deze interventie.

De feedback aan het einde van de dag was positief. De workshops en thema’s werden gewaardeerd en er was een open, actieve sfeer onder de supervisoren. Omdat het verbinden met elkaar een belangrijk thema is voor de supervisoren-commissie en het bestuur van de vereniging, volgde ter afsluiting een heerlijke lunch, met de mogelijkheid om bij te praten en nieuwe plannen te maken. Een van deze plannen is al duidelijk. De volgende bijeenkomst voor supervisoren is gepland op 27 januari 2023 en heeft als thema ‘competentiegerichte en/of procesgerichte supervisie’. Namens de commissie: tot dan!

Door: Rosi Reubsaet