Open brief aan alle staatshoofden en regeringen ter wereld

- Opgesteld door bezorgde psychologen, psychotherapeuten en psychiaters van over de hele wereld -


Wij, psychologen, psychotherapeuten en psychiaters van over de hele wereld, vragen de staatshoofden en regeringen wereldwijd om daadkrachtig en stevig te reageren op de Russische invasie van Oekraïne en het nodeloos doden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. We vragen alle staatshoofden en regeringen moreel leiderschap te tonen en druk uit te oefenen op de Russische overheid met als doel:

  • Onmiddellijke stopzetting van alle vijandigheden en het direct invoeren van een staakt het vuren dat een einde maakt aan bombardementen en beschietingen van onschuldige burgers.
  • Het terugtrekken van de Russische strijdmacht uit Oekraïne.
  • Erkenning van de soevereiniteit van Oekraïne en diens burgers.
  • Terugkeren naar de onderhandelingstafel om op vredige en diplomatieke wijze tot een vredesakkoord te komen.

De beelden uit de bevrijde gebieden in Oekraine tonen Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen op afschuwelijke wijze zijn vermoord. Sommigen van ons staan in direct contact met collega’s in Oekraïne vanuit internationale verenigingen van psychologen. Deze Oekraiense collega’s vertellen ons over de schuilkelders waarin ze verblijven en hoe ze luisteren naar de explosies die hun (t)huis verwoesten. De meesten van hen vrouwen, sommigen met kinderen en sommigen zelfs zwanger. Nagenoeg iedere collega uit Oekraine die we spreken heeft wel collega’s, vrienden en/of familie die zijn vermoord door de Russen. Wij staan daarnaast in contact met collega’s in de omringende landen van Oekraine, zien hun tranen, en horen hun worstelingen om op een goede wijze om te gaan met de vele miljoenen vluchtelingen die daar arriveren.


Het gaat niet alleen om de moorden, maar ook het fysieke lijden en de psychische trauma’s die het creëert. Trauma’s worden generatie op generatie overgedragen. Het psychologische trauma zal dan ook Oekraïense generaties nog tientallen jaren parten spelen. Als psychologen, psychotherapeuten en psychiaters werken wij veel met dergelijke trauma’s en ondervinden we aan den lijve tot welke psychische klachten dit generaties lang kan leiden. Het zal Oekraïense kinderen voor de rest van hun leven beïnvloeden.


Dit kan echter worden gestopt. Wij, als betrokken en bezorgde hulpverleners, kunnen niet meer stille getuigen zijn van de nodeloze moorden, bloedvergieten en psychologisch trauma. Voor ons gaat het niet om een politiek standpunt maar één van humaniteit,
moraliteit en ethiek. Wij willen en moeten ons dan ook uitspreken tegen de Russische agressie jegens de Oekraïense bevolking en het dagelijks schenden van hun mensenrechten, zoals beschreven in de door de Verenigde Naties opgestelde Verklaring van de Rechten van de Mens. Artikel 3 van deze verklaring maakt duidelijk dat alle mensen het recht hebben op leven, vrijheid en veiligheid. Deze rechten worden grof geschonden door de militaire invasie van Oekraïne door Rusland.


Ons appel om het bloedvergiet te stoppen is op geen enkele manier een anti-Russische boodschap. Wij zijn ons ervan bewust dat miljoenen Russische burgers deze oorlog eveneens verwerpelijk vinden. Wij hebben met vele Russische psychologen gecorrespondeerd die aangeven de oorlog niet te steunen. Sommige van hen durven te protesteren en riskeren hiermee hun eigen leven en veiligheid. Anderen zijn te bang om zich uit te spreken vanwege het risico hiervoor vervolgd te worden. Wij zijn tegen de roekeloze minachting voor het menselijk leven die de Russische overheid en het Russische leger nu toont. Geen enkele politieke agenda is het waard om een hele populatie uit te willen roeien.


Wij verenigen ons en staan op tegen deze zinloze oorlog en het vreselijke, nutteloze lijden van de Oekraïense bevolking. We veroordelen deze oorlog door de Russische overheid krachtig.


STOP de oorlog NU.

ukraine-7041364_1920