Bericht voor alle opleiders en supervisoren over de combinatie van face-to-face en online opleiden

Door corona kreeg het onderwijs in Nederland ineens de digitale wind mee. Opleiders moesten razendsnel omschakelen: van klassikaal onderwijs naar online lesgeven, met nieuwe werkvormen, alternatieve toetsvormen én met behoud van kwaliteit. Het is nu zaak om deze ervaringen te gebruiken en na te gaan of we hiermee het onderwijs kunnen flexibiliseren, waarbij dit niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van het onderwijs. 

Maximaal 50% online opleiden toegestaan: basis- en vervolgcursussen
Het bestuur van de Vereniging voor Schematherapie (VSt) vindt het belangrijk dat er voldoende uren face-to-face wordt opgeleid omdat schematherapie expliciet werkt met limited reparenting, de therapeutische relatie en experiëntiële technieken en naar ons idee deze technieken beter face-to-face kunnen worden geoefend. Daarnaast is het ook belangrijk om de nieuwe digitale ontwikkelingen in het schematherapieonderwijs te ondersteunen. De ervaringen met online lesgeven waren immers verrassend positief. Daarom is het vanaf 1 juli 2022 mogelijk om de basis- en de vervolgcursussen schematherapie aan te bieden als combinatie tussen synchroon face-to-face en synchroon online onderwijs, met daarbij een maximum van 50% synchroon online onderwijs. Daarbij veranderen de kennis en vaardigheden, zoals beschreven in het accreditatiereglement schematherapie, niet. Het accreditatiereglement blijft dus leidend. Alleen de leermiddelen kunnen veranderen. Voor de duidelijkheid: geheel face-to-face opleiden mag ook, geheel online mag niet. Voor bij- en nascholingsactiviteiten gelden er geen beperkingen op het gebied van online lesgeven: webinars en online cursussen zijn geoorloofd.

Kwaliteit onderwijs
Of de kwaliteit van online/gecombineerd onderwijs het uiteindelijk ook haalt bij face-to- face onderwijs? Daar kunnen we op dit moment nog geen uitspraken over doen. Het is lastig om dat na een betrekkelijk korte en uitzonderlijke periode te beoordelen. Slechts voldoende onderzoek hiernaar zal uitsluitsel kunnen bieden. 

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben over dit bericht, stuur dan een mail naar info@schematherapie.nl

Met vriendelijke groet, 

Namens het bestuur van de VSt,

Marjon Nadort (voorzitter)

video-conference-g77f6b354a_1920