Bericht over de oorlog in Oekraïne en de ISST

Sinds de oorlog in Oekraïne op 24 februari startte heeft er binnen de International Society for Schema Therapy (ISST) een discussie plaatsgevonden over de officiële reactie vanuit de vereniging. Men heeft gezocht naar manieren om steun te betuigen aan de Oekraïense leden, maar is daarbij gestuit op beperkingen die een internationale non-profitorganisatie heeft. Zo konden bijvoorbeeld geen sancties afgekondigd worden richting de Russische ISST leden, die bovendien stelling hebben genomen tegen de oorlog. De pogingen om wel sancties op te leggen heeft een felle discussie teweeggebracht op de internationale groepsmail.

Deze gebeurtenissen hebben het vertrouwen van de Oekraïense schematherapie vereniging geschaad waardoor ze de samenwerking met de ISST hebben gepauzeerd en recent voorlopig de samenwerking hebben stopgezet. Een ander gevolg van deze worsteling is geweest dat de toenmalige president van de ISST zich heeft teruggetrokken. Sinds kort is er een nieuwe president: Jeff Conway.

In deze periode hebben er wekelijkse online ontmoetingen plaatsgevonden van leden die steun willen betuigen en bieden aan Oekraïense collega’s. De Oekraïense schematherapie vereniging is wel bereid met deze steungroep te blijven samenwerken en dit zal binnenkort leiden tot het organiseren van fundraising webinars, supervisie bijeenkomsten en andere initiatieven. De ISST heeft inmiddels zelf een commissie in het leven geroepen om steun te organiseren aan leden in nood: het Resource Committee for members in Crisis (RCMC).

Meer informatie: helenebogels@gmail.com (voorzitter International Connections Committee VSt).

ukraine-7041364_1920