Nieuwsarchief

Edith Tjoa over “It’s not about the nail…”

En…. wat deed dit filmpje bij jou? Gaf het je een glimlach, gaf het herkenning in je praktijk of in je eigen relaties?

Limited Reparenting is een basisbegrip binnen schematherapie en het betekent dat je “binnen de grenzen van wat passend is op een directe manier de basisbehoeften van de client vervult die in de kindertijd niet zijn vervuld” (uit: Schematherapeut Competentie Beoordelingsschaal). De basisbehoeften vormen het kompas van een behandeling en als het goed is, zal de cliënt steeds beter in staat zijn om de behoeften te erkennen en er goed voor te zorgen. Voor ons als therapeut is in dit proces valideren een hele belangrijke vaardigheid; écht begrijpen, meevoelen en erkennen wat er speelt bij je cliënt. Zoals het de man in het filmpje uiteindelijk ook – even – lukt. Dan ontstaat er verbinding, de vrouw voelt zich – even – echt gezien en gehoord. Hoe zou het zijn als de vrouw in het filmpje haar behoeften zo goed zou kunnen voelen en valideren dat zij in staat is om tegen de man te zeggen: “ik hoef geen oplossingen van je, ik zou het heel fijn vinden als je alleen maar luistert en mij steunt en een arm om me heen slaat?”

Valideren is niet altijd makkelijk. Het gaat vaak beter bij verdrietige, gekwetste cliënten en lastiger bij cliënten die wij als boos, klagend of zeurend ervaren of waarbij we het gevoel krijgen dat ze “blijven hangen”. In die situaties zou een Empatische Confrontatie passen, maar ook die kan je niet doen zonder eerst te valideren en iemand te kennen in zijn of haar beleving.

Soms merk ik dat mijn “Redderskant” iets te snel wil fixen en ik de aansluiting even kwijt ben, soms bemerk ik mijn ongeduld bij een cliënt. Wat mij dan helpt is een kindmodus of andere modus te visualiseren (in de client of in mijzelf) en me af te vragen: “wat speelt er nu? Wat is de behoefte? Wat is onvervuld geraakt? wat vraagt om erkenning, om validatie?” Wat ik regelmatig merk in de praktijk is dat cliënten zelf ook het liefst meteen naar oplossingen willen: “ik ben me nu meer bewust van mijn kwetsbare kindmodus, wat kan ik voor strategie inzetten?” Dan gaat het te snel; het is nodig om eerst die kant echt te zien, voelen, horen en erkennen. En hierbij hoop ik de cliënt het voorbeeld te geven door dit te laten merken en voelen in de behandeling.

De take home message bij dit filmpje? VALIDEREN, VALIDEREN, VALIDEREN 🙂

Door: Edith (Mei-Ling) Tjoa, supervisor schematherapie.

Zoek je nog een supervisor schematherapie? Edith Tjoa neemt vanaf dit najaar weer supervisanten aan en ze is te bereiken via eemltjoa@hotmail.com