Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek uitgelicht: BOOTS-onderzoek naar BPS, wat werkt het beste, voor wie en waarom?

Welke behandeling, Schematherapie (ST) of Dialectische Gedragstherapie (DGT), is voor welke patiënten effectief en waarom? Die vraag staat centraal in het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. GGZ-instellingen kunnen ook nog meedoen aan dit onderzoek. Hoe? Daarover lees je hieronder meer.

De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) stond dertig jaar geleden nog gelijk aan hopeloos en uitzichtloos (Van den Brink, 2015). Inmiddels is er een aantal veelbelovende behandelingen ontwikkeld en geëvalueerd, waaronder Dialectische Gedragstherapie (DGT) en Schematherapie (ST). Uit onderzoek komt naar voren dat beide behandelingen effectief zijn. Er is echter weinig kennis beschikbaar over welke behandeling voor wie het meest effectief is. Er zijn veel individuele verschillen tussen patiënten, terwijl zij wel dezelfde diagnose toegekend krijgen. Daarnaast reageren patiënten vaak verschillend op eenzelfde behandeling. Een kernvraag binnen de gezondheidszorg is dan ook “wat werkt het beste voor wie?”.

In het BOOTS onderzoek (Borderline Optimal Treatment Selection) proberen wij, de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met GGZ-instellingen, meer inzicht te krijgen in welke behandeling, DGT of ST, voor welke patiënt het meest effectief is en waarom. Het BOOTS onderzoek is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek waar meerdere instellingen aan deelnemen: PsyQ (Amsterdam), i-psy (Amsterdam), Antes (Rotterdam), GGZ inGeest (Amsterdam), NPI (Amsterdam), Pro Persona (Ede en Tiel), GGZ NHN (Heerhugowaard) en GGZ Rivierduinen (Leiden). Door inzicht te krijgen in welke behandeling voor wie het meest effectief is, zullen uiteindelijk meer patiënten kunnen profiteren van een optimale behandeling.

Ter voorbereiding op het BOOTS-onderzoek is onder andere een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder achttien clinici om inzicht te krijgen in patiëntkenmerken die volgens clinici potentieel voorspellend zijn of iemand meer baat heeft bij DGT of ST. Naast kenmerken gebaseerd op de literatuur en een ervaringsdeskundige, zullen de kenmerken die naar voren zijn gekomen in de interviews, zoals comorbiditeit en introspectief vermogen, ook onderzocht worden.

Het onderzoek is inmiddels in volle gang en er zijn al vijftig cliënten geïncludeerd. Uiteindelijk willen we graag tweehonderd cliënten includeren. Wij zijn daarom nog op zoek naar andere instellingen die willen deelnemen. Dus heb je interesse, dan horen wij dit graag! Voor meer informatie kun je contact opnemen met de centrale onderzoeker, Carlijn Wibbelink, C.J.M.Wibbelink@uva.nl.

Wil je weten welke wetenschappelijke studies naar schematherapie er nog meer gaande zijn in Nederland, naast het BOOTS-onderzoek van Carlijn Wibbelink? Een actueel overzicht is hier te vinden. Dit overzicht wordt elke zes maanden bijgewerkt.