Nieuws

Minou van den Ouweland over: Evian – Baby Me

Er is een reclamefilmpje dat ik regelmatig bekijk: je ziet de gebouwen van een stad, je hoort stadsgeluiden. Een man loopt alleen door de stad en ziet plots, in een flits, zichzelf weerspiegeld in de ruit van een stadsbus. Wat hij ziet, verbaast hem. Hij loopt naar een autospiegel om het te onderzoeken en ook nu ervaart hij verbazing en verwondering: hij ziet zichzelf als kind. En wat er vervolgens gebeurt, is wat óns ook vaak overkomt als we contact maken met onze gelukkige kind-modus:we voelen ons op slag spontaan, ongedwongen en vrolijk. We hebben oprechteonderzoekende, nieuwsgierige aandacht voor onszelf én maken contact met anderen. Het werkt ook nog aanstekelijk, want het nodigt anderen uit hetzelfde te doen.  

Als tijdens de basiscursus de cursisten een beetje murw zijn van alle informatie, de energie op lijkt en het tegen lunchtijd loopt, vertonen we vaak bovengenoemd filmpje. Het effect dat dit op mij heeft, heeft het ook vaak op de groep: het maakt blij en het is alsof er iets zwaars van iedereen afvalt. De gelukkige kind-modus wordt door sommigen daarom ook wel blije of vrije kind-modus genoemd. Contact met deze modus maakt vrolijk en voelt bevrijdend.  

Zo is het ook in de therapiekamer. Er wordt daar hard gewerkt: jarenlang bestaande coping-strategieën worden voorzichtig losgelatenstraffende oudermodi worden bestreden; pijnlijke herinneringen worden onder ogen gezien; verdriet, angst en boosheid worden ervaren en gevalideerd. Dat kan soms loodzwaar zijn. Af en toe contact met de gelukkige kind-modus geeft dan precies de lichtheid en energie die nodig is om dat andere werk te kunnen doen. Het maakt de zwaarte op slag wat lichter.  

Sommige van onze patiënten hebben als kind weinig gelegenheid gehad om onbezorgd en vrij te spelen. Je patiënt helpen contact te maken met de gelukkige kind-modus is volgens mij een belangrijk en misschien ook onderschat behandeldoel. Dus vergeet niet om naast het serieuze werk ook een keer mens-erger-je-niet te spelen, even te praten over mooie muziek of TV-series, bellen te blazen, te tekenen óf… samen met je patiënt naar dit verrassende reclamefilmpje te kijken. Ook dat is schematherapie. 

Door: Minou van den Ouweland, supervisor schematherapie. 

Zoek je nog een supervisor schematherapie? Minou van den Ouweland werkt vanuit haar praktijk in Rotterdam en is te vinden via haar website: http://www.psychotherapie-ouweland.nl/supervisie-en-leertherapie/ De huidige wachttijd voor supervisie of leertherapie is ongeveer tien maanden.