Nieuws

Je registreren bij de Vereniging voor Schematherapie (VSt): wat moet je weten?

De twee voorzitters van de registratiecommissie, Fieke Bosma en Jeltje Wouda, beantwoorden zeven veelgestelde vragen over de commissie en het registratieproces.

  1. Wat doet de registratiecommissie van de Vereniging voor Schematherapie (VSt)?

De registratiecommissie van de VSt beoordeelt aanvragen voor de registratie als aspirant, junior, senior of supervisor schematherapeut of schematherapeutisch werkende. Daarnaast adviseert de commissie het bestuur over het registratiebeleid en beantwoordt zij vragen van leden met betrekking tot de registratie. Per jaar worden er ruim 150 registratie-aanvragen behandeld door de zes leden van de registratiecommissie: Fieke Bosma (voorzitter), Jeltje Wouda (voorzitter), Marjan Schreurs, Ilse de Groot, Katinka de Boer en Katy Bertens.

  1. Hoe verloopt een registratie-aanvraag?

Nadat je aanvraag is ingediend én betaald, ontvang je binnen twee maanden een reactie. Elke aanvraag wordt door drie personen van de registratiecommissie beoordeeld; twee beoordelaars en één eindbeoordelaar. Indien je voldoet aan de voorwaarden wordt je aanvraag goedgekeurd. Wanneer je niet (geheel) voldoet aan de gestelde voorwaarden wordt je aanvraag afgewezen. Je krijgt dan als aanvrager te horen wat er nodig is om alsnog toegelaten te worden.

(Jeltje Wouda en Fieke Bosma)

  1. Wanneer wordt een registratie-aanvraag afgewezen?

Een aanvraag wordt afgewezen omdat er bijvoorbeeld te weinig supervisie en/of intervisie is gevolgd, de intervisiepresentielijst niet is getekend door de betrokkenen of doordat iemand een niet geaccrediteerde schematherapie-cursus heeft gevolgd. Let daarom goed op de voorwaarden die verbonden zijn aan het soort registratie dat je aanvraagt. Zie hiervoor het Registratieregelement Schematherapeuten of het Registratieregelement Schematherapeutisch werkenden.

  1. Lid worden of alleen registreren?

De meeste mensen worden lid van de VSt. Daarvoor moet je ook ingeschreven staan in het register als schematherapeut of schematherapeutisch werkende. Je betaalt jaarlijkse contributie en profiteert van de btw-vrijstelling voor verenigingen. Daarnaast krijg je korting op bijvoorbeeld workshops en het tweejaarlijkse schematherapiecongres. Wil je toch geen lid worden, maar alleen geregistreerd zijn, dan betaal je wat meer en profiteer je ook niet van de genoemde voordelen. Meer informatie over de tarieven vind je op onze website: https://www.schematherapie.nl/opleiding-en-registratie/registratie.

  1. Wat is een verbeterpunt voor de registratiecommissie?

Alle aanvragen worden nog handmatig gecontroleerd. Doordat de commissie steeds meer aanvragen binnen krijgt, is het voor hen een uitdaging om binnen twee maanden de aanvraag te beoordelen. In de toekomst zou de registratiecommissie graag willen dat de aanvragen (deels) digitaal gecontroleerd worden zodat er in het aanmeldformulier al gecontroleerd wordt op de voorwaarden voor registratie.

  1. Waar staat de registratiecommissie over 5 jaar?

De registratiecommissie werkt dan meer geautomatiseerd waardoor we nog meer energie kunnen steken in het beantwoorden van vragen over registratie en bezwaren voor afwijzingen. De registratiecommissie zal over vijf jaar nog steeds nodig zijn om de kwaliteit van de vereniging te kunnen waarborgen. Eén van de krachten van de VSt is dat het een vriendelijke en fijne vereniging is waarbij we werken met korte lijnen. Ook binnen de registratiecommissie zien zowel Jeltje als Fieke het als een uitdaging om over vijf jaar met de groei die de vereniging doormaakt er voor te zorgen dat ze de kracht van deze korte lijnen behouden.

Door: Daphne Bakker, lid commissie voorlichting en communicatie