Nieuws

HUUNK-momenten tijdens schematherapiecongres?!

Ík verantwoordelijk voor het congres? Huunk?! Die had ik even niet zien aankomen toen ik “ja” zei tegen de bestuursfunctie in de Vereniging voor Schematherapie. Want net als de Huunk?!-vogel uit de kinderboeken (die bij alles wat hem verwondert: “Huunk?!” roept), voel ik me soms ook zo’n onbenullig vogeltje dat de wereld nog aan het ontdekken is.

Maar hé, ik hou wel van aanpakken, dus trok ik de stoute schoenen aan en nodigde dr. Susan Simpson uit Schotland uit als één van de keynote sprekers. Met samengeknepen billen begon ik aan het Skype-gesprek met haar (ik ben immers een klein vogeltje en zij een grote, wijze uil), maar binnen no time zaten we ontspannen te kletsen. Wat een leuk en enthousiast mens is dat! Op het congres gaat zij ons een inkijkje geven in recent onderzoek naar burn-out bij therapeuten, waarbij de focus op onze eigen schema’s en modi vast en zeker enige Huunk?!-momenten teweeg zal brengen. Gelukkig geeft zij ons ter plekke ook oefeningen voor zelfconnectie en zelfreflectie, die onze gezonde modus weer zullen activeren.

En zo hebben we nog meer interessante onderdelen op het programma. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af of individuele schematherapie van meerwaarde is naast groepstherapie? En hoe imaginatie met rescripting zich nu eigenlijk verhoudt tot EMDR bij vroeg trauma? Arnoud Arntz zal hierover in zijn keynote opheldering geven aan de hand van wetenschappelijk onderzoek naar deze en andere onderwerpen.

Ik voel me inmiddels wonderwel thuis in deze wereld van de Vereniging voor Schematherapie en in de organisatie van het congres. Het wordt een bijzondere en enerverende dag op 20 september. Jij komt toch ook? Huunk!!

Marjolein van Wijk-Herbrink

Voorzitter Congrescommissie